ANNONS

Basket för alla – “Gemenskapen är det viktigaste”

KFUM C4 Basket.

Basketträning på Hammars skola för P14-laget.

Spelarna Alex och Divine som spelar i P14-laget hos KFUM C4 Basket är väldigt glada för den starka gemenskapen. Tränare Sami Alhafez tycker det är viktigt att bygga upp spelarna och laget till att lyckas både på och utanför plan. Träningen fortsätter över sommaren och för de som vill testa på basket kommer klubben hålla sommaraktiviteter där alla är välkomna.

Träningarna på KFUM C4 Basket brukar bestå av olika delmoment där de övar upp sin kondition, dribbling- och skottförmåga samt olika tekniker för att bryta igenom och skapa spel. I slutet av träningstillfällena brukar de spela match vilket både Alex, 12, och Divine, 13, ser fram emot mest på träningarna. Antalet deltagare brukar vara 15 eller fler personer där tränaren Sami motiverar spelarna till att ge sitt allt.

Alex som spelat basket i två år började i klubben för att följa i sin mammas fotspår. Divine hittade till basketen genom att en av hans favoritlärare inspirerade honom till att börja. De känner båda stor glädje för kompisarna och gemenskapen i laget. De har också hittat sina favoritpositioner på plan.

Wing är just bra för mig för då springer man mycket, asså det är något jag är bra på, motiverar Divine

Alex som också spelar som wing har några skott som han gillar bättre än andra.

Ja asså jag gillar mid range, alltså innanför tre poängslinjen, säger Alex

KFUM C4 Basket. Divine och Alex.
Basketspelarna Divine och Alex.

Träningsmiljön hos C4 Basket

Huvudtränaren Sami Alhafez, som spelat basket i 25 år i Syrien, ser stor potential i P14-laget och förbereder dem till att kunna spela i herrlaget i framtiden. För honom är relationen till spelarna det viktigaste. Till samtliga lag som Sami tränar vill han ge dem kunskap om att alltid fortsätta framåt. För honom är respekt och kärlek två stora lärdomar som han vill att spelarna ska ta med sig ut i livet.

Basket är kärlek och respekt. För mig är det väldigt viktigt, vissa kanske slutar, att de lär sig respekt och kärlek och att de gör allt till hundra procent. När jag säger till dem att de ska springa ska de göra det till 100 procent. När de är hemma och studerar ska de göra det till 100 procent. Många av spelarna, inte bara i detta laget men i alla lagen, förstår på något vis det jag försöker förmedla. Att bara göra 75 procent är inte bra för deras framtid, säger Sami

Sommarens basketaktiviteter

Klubben ska från svenska basketförbundet få bidrag till att införskaffa en fristående basketkorg som förhoppningsvis kan användas till sommarens aktiviteter. Då planeras det att fler ska kunna testa på att spela basket och för ordförande Karin Selander är det väldigt viktigt att klubben har en stor öppenhet för alla.

Vi vill ju vara en faktor i samhället som verkar för integration och att ungdomar ska ha vettiga saker att göra istället för de hamnar på fel spår helt enkelt. Så det är en stor bit i det här, det är hela KFUM tänket, säger Karin

Tränaren och vice-ordförande Susanne “Sussie” Johansson håller i många lagträningar främst på klubbens flick och damsida. Hon förklarar att sommarens aktiviteter kommer erbjuda utomhusträning för alla åldrar, men där de främst riktar sig till barn och ungdomar mellan 6-18 år.

Hela sommaren är full av aktiviteter, vi kommer ha öppen plan, både på Österäng, ute på Gamlegården, ute på Centralskolan och vi kommer vara här i Hammar också. Vissa utav dessa arrangemangen så har vi ju samarbete med Kristianstad kommun. Sen så har vi kvällsträningar, eventuellt kommer vi ha en 3×3 turnering också under sommaren, säger Sussie

Under sommaren kommer alla träningar, även för dem i basketskolan, fortsatt vara igång. För dem som vill börja under sommaren så menar ordförande Karin Selander att det är fritt fram att börja. Även spelarna Alex och Divine ser gärna fler lagkamrater och kompisar i laget. De vill att basket ska växa i Sverige.

Artikelinformation

Skriven av Gjippi

Uppdaterad

Detta är en artikel skriven av skribent. Gjippi ansvarar inte för innehållet.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Länkar

Karta

[56.0298, 14.2090]/KFUM C4 Basket

Leaflet Web Map

Hittar du något som är inkorrekt?

Anmäl text och faktafel