ANNONS

C4-gymnasterna anordnar flexibel distanstävling

Tävlanden Malea, Frida och Alisa, C4-gymnasterna.

Gymnasterna (från vänster) Malea, Frida och Alisa.

Trots rådande pandemi så lyckas C4-gymnasterna anordna en säker tävlingsmiljö. Gymnasterna får möjligheten att visa sina kunskaper för föräldrar, andra klubbar och domare som ser tävlingsbidragen online.

När man stiger in i Liviushallen, Kristianstad, möts man av glada och entusiastiska tävlanden som värmer upp vid sidan om tävlingsmattan. C4-gymnasterna är sist ut i dagens startordning och de klubbar som redan deltagit är Nevis Rytmiska GK, GF Hässleholms-Örnen och Landskrona Kvinnliga GF. Inför tävlingsstart kontrollerar ledare att live-sändning och musik fungerar samt att tävlanden känner sig redo.

Efter uppvärmning, genomkörning av programmen och sista detaljsnack blir det dags för indefilering. Detta innebär att tävlanden går in på tävlingsmattan tillsammans och vinkar till domare och åskådare som sitter bakom skärmarna där hemma.

Gymnasterna inleder tävlingen med sitt fristående följt av redskap. De gymnaster som är i steg 1 tävlar med redskapet rep och de i steg 2 tävlar med redskapet boll. Samtliga tävlanden i C4-gymansterna klappar inför varje tävlingsbidrag och efteråt ger de varandra hejarop och komplimanger. Varje tävlande får bedömning, utan placering eller poäng, och tävlingen avslutas med avtackning och diplomutdelning.

Diplomutdelning för C4-gymnasterna.
Diplomutdelning för C4-gymnasterna.

Tävlanden i steg 2

Från C4-gymnasterna finns det tre gymnaster som tävlar i steg 2. Dessa tre elvaåriga tävlanden är Malea, Alisa och Frida. Malea och Alisa har tränat rytmisk gymnastik i nästan två respektive tre år, och föredrar att tävla i fristående. Om de däremot skulle välja ett favoritredskap skulle de båda välja band. Frida Modig som tävlat i rytmisk gymnastik i snart 6 år skulle välja redskap framför fristående.

– Det är mest utmanande och det är mycket roligare att träna på, säger Frida

Fridas favoritredskap är tunnband då det är mångsidigt samt kan rullas och kastas på olika sätt. För Fridas del är det danselementen i den rytmiska gymnastiken som gör att hon gillar sporten. Malea upplever sporten som rolig och ett bra sätt att få tillfälle att röra sig på. För Alisa är det vänskaper och utrymme till kunskap som gör att hon tycker rytmisk gymnastik är roligt.

– Man har många vänner, mycket att lära sig, säger Alisa

Tävlingssamordnare Sarah Magnusson

Tränaren Sarah Magnusson, C4-gymnasterna.
Sarah Magnusson, tränare för C4-gymnasterna.

Tränare Sarah Magnusson, 26, agerar som tävlingssamordnare, speaker och ansvarig för live-sändningen under tävling. Hon var även delaktig i utformningen av boll-programmet och för att klara de olika momenten, i samtliga program, menar Sarah att det krävs mycket träning, tid och ork. Även om det krävs mycket övning för att klara den komplicerade sporten så är det värt mödan i slutändan.

– Det är jättekul, man fastnar!, säger Sarah med glädje

För att klara programmen behöver gymansterna bland annat öva på att göra piruetter, hopp, balansövningar, flexibilitet samt att de behöver bemästra de fem redskapen rep, tunnband, boll, käglor och band.

Efter tävling kunde C4-gymansterna åka hem med gott mod och diplom för deras goda insats. Att anordna en distanstävling i rytmisk gymnastik har visat sig behöva ett flexibelt sinne, precis lika viktigt som flexibilitet är för gymnasterna.

Artikelinformation

Skriven av Gjippi

Uppdaterad

Detta är en artikel skriven av skribent. Gjippi ansvarar inte för innehållet.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Länkar

Karta

[56.032514, 14.166218]/C4-gymnasterna/ [56.156823,13.779254]/GF Hässleholms-Örnen/ [55.634391,13.213862]/Nevis Rytmiska GK/ [55.878506,12.832047]/Landskrona Kvinnliga GF/ [56.0074, 14.1052]/Liviushallen

Leaflet Web Map

Hittar du något som är inkorrekt?

Anmäl text och faktafel