ANNONS

Hård träning möter ambition och vilja

Algot Hallberg och Samuel Jönsson, Åhus Friidrottsklubb.

Friidrottarna (från vänster) Algot Hallberg och Samuel Jönsson.

Att fortsätta kämpa vecka efter vecka för att springa snabbare eller kasta längre kräver dedikation. Genom att se nyttan i ansträngande träningspass kan mål som svenska rekord och pallplatser uppnås.

På friidrottsplatsen i Kristianstad står Samuel Jönsson, 14, och Algot Hallberg, 15, redo för träning. Samuel fokuserar på sprint och häcklöpning medan Algot fokuserar på spjutkastning. Även om deras grenar skiljer sig åt har friidrottarna en avgörande gemensam faktor. De är båda villiga till att träna hårt för att nå sina mål.

På kvällens måndagsträning med Åhus Friidrottsklubb kommer Samuel och Algot träna för uthållighet och styrka. Med en utebliven tävlingssäsong, med anledning av covid-19 restriktioner, tränar de fortfarande i en uppbyggnadsfas. Även om både Samuel och Algot föredrar teknikpassen, som brukar vara oftare inför tävling, så tycker de båda att det nuvarande upplägget är givande.

När det är jobbigt är det roligt, det ger mycket, säger Samuel

Samuels resa inom friidrotten började vid 12-års ålder. Hans intresse för sporten utvecklade sig då hans pappa tränade friidrott i sin ungdom. Trots sin relativt sena startålder har Samuel tagit skånskt rekord för P14 på 37,08 sekunder i 300 meter. Samuel fokuserar främst på att slå sina egna personbästa men vidare framåt siktar han desto högre.

Jag vill ju ha ett svenskt rekord i 300 meter, säger Samuel med ett leende på läpparna

De grenar som Samuel fokuserar på i tävling är kort sprint och häck samt lång sprint och häck. För skojs skull tävlar han ibland även i höjdhopp och längdhopp. Trots sin framgång i många grenar är mångkamp inte något som lockar honom då han inte är speciellt förtjust i kastgrenarna.

Algot började med friidrott redan vid fem års ålder och har lång erfarenhet i sporten. Han tävlar huvudsakligen i spjutkastning men ibland även i höjdhopp, längdhopp och häcklöpning för att ha roligt på tävling. Detta året är spjutet tyngre än föregående år och för Algots del innebär inställda tävlingar att han inte har något aktuellt personbästa. Algot har inte låtit detta påverka honom utan han tränar på med de förutsättningar som finns och tycker sig ha sett en utveckling trots detta.

– Hoppas på att det ska bli en bra ökning den här säsongen, säger Algot

Algots personbästa med lättare spjut är på 47 meter och nu kastar han nästan tio meter längre med det tyngre spjutet. För Algots del tycker han att det krävs finjusteringar i spjuttekniken för att nå sitt mål och för att få allt att stämma vid tävling.

– Jag har ju lite som mål att ta en pallplats på SM, säger Algot

Kvällens träning närmar sig och Samuel och Algot återgår till träningsgruppen för att precis som många gånger innan, jobba på det som behövs förbättras för att nå sina mål.

Artikelinformation

Skriven av Gjippi

Uppdaterad

Detta är en artikel skriven av skribent. Gjippi ansvarar inte för innehållet.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Länkar

Karta

[55.930289, 14.300227]/Åhus Friidrottsklubb

Leaflet Web Map

Hittar du något som är inkorrekt?

Anmäl text och faktafel