ANNONS

Joen har Junior-EM i sikte

Joen Wikingsson Sjöblom, ryck i slutposition.

Tyngdlyftaren Joen Vikingsson Sjöblom – träning i ryck.

Under fjolåret vann Joen Vikingsson Sjöblom Junior-SM i tyngdlyftning och nu tränar han för fullt inför Junior-EM i september. Det har varit ont om tävlingar under pandemin men träningen har gått bra och han har nu ett upplägg som är lite mer tävlingslikt enligt Joen själv.

Den 18-åriga Åhus sonen, född år 2003, började med tyngdlyftning redan vid nio års ålder, året då han skulle fylla tio. På den tiden var det nere i källaren i Basic Gyms gamla gymlokal som han befann sig, och det är tack vare hans dåvarande och nuvarande tränare Jonas Carlström som Joen visar på stor skicklighet idag. Tidigare var det tennis som gällde men med Jonas uppmaning så såg även Joen sin potential inom tyngdlyftning istället.

– Jag har själv insett att jag är ganska mycket bättre på tyngdlyftning än jag var på tennis, säger Joen med ett leende

Joen Wikingsson Sjöblom
JSM-vinnaren (2020) Joen Vikingsson Sjöblom.

Joens träningsvecka består av fem träningspass på Basic Gym med jämn fördelning mellan styrketräning och tyngdlyftning. Tre av dessa är tillsammans med klubben och lagkamraterna från C4 Kraftsportsällskap där även tränaren Anders Brorsson finns till hands. De två andra träningspassen kör han oftast själv och detta träningsupplägg har han haft i ungefär två år. Då tävlingsschemat ekar tomt har nya träningsinslag med tävlingslika moment gjort att de personliga rekorden (PR) har nåtts på träning istället för på tävling.

Tyngdlyftning är en olympisk gren och består av ryck och stöt. I ryck är Joens PR 131 kg och där jobbar han mot nästa tiotal på 140 kg. I stöt är Joens PR 161 kg och där jobbar han mot nästa tiotal på 170 kg. Att nå nya personliga rekord är för Joen vad som gör tyngdlyftning som roligast. Glädjen kan förstärkas om det har krävts lite extra för att klara vikten, speciellt om det tagit ett tag, men generellt så är det alltid nästa tiotal som är målsättningen. Ett PR kan till och med slå vinster på tävlingar tycker han.

– Vinst på tävling kan slå det, men att sätta ett stort PR är alltid det roligaste, säger Joen

Efter år av träning är det vinsten på Nordiska Ungdomsmästerskapet, i Sundsvall 2019, samt Junior-SM, i Landskrona 2020, som Joen anser är hans största meriter. Om han skulle välja så är det Junior-SM vinsten som han är mest stolt över och det beror på två avgörande faktorer. Först och främst var det en bra kamp mellan Joen och andreplatstagaren, och som om vinsten inte vore tillräckligt, så slog han även personligt rekord i både ryck och stöt.

– Det var verkligen en perfekt tävling, säger Joen om Junior SM 2020

Även om pandemin har satt stopp för många tävlingar så har träningen gått bra och rullat på som vanligt. För att prestera på träning menar Joen att mental styrka, utöver den fysiska styrkan, också är viktig. Inte enbart för att våga lyfta tungt men även för att få träningen gjord “trots att det känns skit vissa dagar”. Denna inställning är något som Joen drivs utav och vad han själv skulle säga särskiljer honom från andra. Att helt enkelt göra vad han ska och göra vad tränarna säger till honom.

Utöver träningen så är det flickvän, familj och studierna på Österänggymnasiet som är i fokus. Joen läser på det naturvetenskapliga programmet och tycker fysik är det roligaste ämnet i skolan. Hemma kring så är det framförallt vanlig husmanskost som gör Joen till den starke vinnaren han är idag.

Sedan 2019 har Joen tävlat i 89-kilos klassen och han planerar på att stanna där till Junior EM, i Rovaniemi Finland, i slutet av september i år. Trots att det är oklart hur det kommer bli med tävlingen, på grund av rådande covid-19 restriktioner, så siktar Joen ändå på att prestera och hoppas på att tävlingen blir av.

– Jag längtar mest efter just känslan på tävling. När man går upp lite tidigare, invägningen och ja allt sånt. Man gör allt lite speciellt, säger Joen förväntansfullt

Kortsiktigt är Joens mål alltid att bli starkare och nå nästa tiotal. Långsiktigt är målet att tävla på alla stora tävlingar, både VM och OS. För att nå de framtidsmålen så finns det inte mycket mer att göra, än att göra det man ska. Vilket har varit Joens framgångsrika metod hitintills.

Artikelinformation

Skriven av Gjippi

Uppdaterad

Detta är en artikel skriven av skribent. Gjippi ansvarar inte för innehållet.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Länkar

Karta

[56.0235, 14.1685]/C4 Kraftsportsällskap

Leaflet Web Map

Hittar du något som är inkorrekt?

Anmäl text och faktafel