Judokan (från vänster) Robin Pacek och coach Robert Eriksson. Foto: Robin Pacek.
Robin Pacek, tvåfaldig olympier, började på judo som 9-åring i Kristianstad judoklubb. Han är risktagande under match och varje dag ser han som en utvecklingsmöjlighet. Han tipsar ungdomar till att vara kreativa i tidig ålder då lekandet är nyckeln till utveckling. Han menar också att glädjen till sporten är ett måste för att orka träna alla timmar som krävs för att nå toppen.
När och var började du med judo?
Jag började med judo när jag var 9 år gammal i Kristianstad judoklubb.
Vilka klubbar har du tränat och tävlat för?
Jag började träna och tävla för Kristianstad judoklubb, flyttade sedan upp till Stockholm runt 2012 och bytte då klubb till Saltsjö Judoklubb. Jag har även tävlat i bundesligan i Österrike och då för en klubb som heter Muhlviertel Judo.
När och hur var övergången från att tävla för skojs skull till att det blev en satsning?
Jag har alltid älskat att tävla men det var först när jag vann mitt första ungdoms-SM guld som jag förstod att jag dels hade en kapacitet men även att det fanns möjlighet att elitsatsa i Judo. Därefter skedde satsningen ganska naturligt som ungdom och junior. Valet att försöka bli professionell skedde i samband med att jag blev senior och gick ut gymnasiet.
Vad gör dig till en bra judoka?
Jag har först och främst alltid tyckt om att träna judo. Som barn har jag tränat alla möjliga idrotter och det har gett mig en bra fysisk grund. Det som utmärker min judo är att jag är teknisk och vågar satsa i match, dvs att jag tar risker som ibland givetvis stjälper mig men i längden har det utvecklat min judo och gett mig meriterade resultat och matchvinster.
Vad har du för tips till ungdomar som också vill ta sig till OS?
Du måste tycka din idrott är rolig, för du kommer behöva spendera ofantligt många timmars träning på just din idrott. Ibland är det tufft och det är lätt att tvivla på sig själv när resultaten inte kommer direkt, då är det viktigt att komma ihåg att det ÄR ett maraton att ta sig till OS och INTE en sprint. Den som tränar smartast vinner, dvs träna rätt och undvik onödiga skador. Det är varken bra att vara övertränad eller undertränad, det gäller att hitta balansen.
Vad är dina bästa minnen från ungdomsåren som judoka?
Alla läger och tävlingar, både i Sverige och utomlands. Tack vare judon så fick jag tidigt uppleva nya platser och kulturer, träffa och lära känna människor från hela världen. Mitt starkaste ungdomsminne är mitt silver på ungdoms-OS, där jag även fick äran att bära fanan på invigningen. Det gav försmak på min elitsatsning mot OS i Rio och Tokyo.
Hur kändes det inför de olympiska spelen i Tokyo?
Jag var i mitt livs form trots en del skador dom senaste månaderna. Mentalt var jag på en helt annan nivå än jag hade hade varit inför OS i Rio. Nu var jag inställd och laddad om att på riktigt slåss om medalj. Jag har haft två bra år innan covid där jag slagit dom bästa i världen så jag har vetat om min kapacitet och det var nu jag skulle skrälla. Men judo är en oförutsägbar sport. Och alla som ställer upp på OS har kvalat och gjort samma förberedelser.
Fler lärdomar från Robin
Det förluster har lärt- och påmint mig genom åren är hur viktigt det är att förbereda sig och träna rätt enligt planering. Se varje dag som en utvecklingsmöjlighet oavsett om det gäller sömn, kost eller träning. I slutändan så kan det vara det som är avgörande om huruvida du vinner eller förlorar.
Jag tror även att det är viktigt att i tidig ålder vara kreativ och skapa ett naturligt och lekfullt rörelsemönster oavsett idrott. Teknik är svårt att justera och utveckla ju äldre du blir. Kollar jag på dom absolut bästa i världen inom judo så är deras judo lika naturlig åt alla håll, höger/vänster, framåt/bakåt. Det går att jämföra med att vara lika bollskicklig med båda fötterna i fotboll eller kunna kasta lika pricksäkert med bägge händerna i handboll. Lekandet är nyckeln.
FAKTA OM ROBIN PACEK
Född: 1991
Födelseort: Kristianstad
OS-medverkan: Rio 2016 och Tokyo 2020